Covrigi pufosi si gustosi

Cred că una dintre cele mai apreciate rețete publicate de mine până acum pe Instagram, a fost cea de covrigei grăsunei. La început am zis că nu are sens să o postez și pe blog, fiind o rețetă destul de banală. Totuși, pe contul meu de Instagram a avut un real succes, așa că azi vă prezint ambele variante: covrigi dulci cu miere și covrigi sărați (o variantă cu parmezan și bacon și una cu telemea și ceapă verde).

Ingrediente pentru rețeta de bază (5, 6 covrigei cât palma):

  • 500gr făină,
  • 230-250ml de lapte,
  • 25gr drojdie proaspătă (7gr de drojdie uscată),
  • 2, 3 linguri de ulei vegetal,
  • 50gr unt gras,
  • 1 ou la temperatura camerei,
  • 1 lingură de zahăr, 
  • 1 praf de sare,
  • 1 ou extra pentru uns.

Pentru covrigeii dulci:

  • toate ingredientele de la rețeta de bază,
  • 1 linguriță de esență de vanilie,
  • miere,
  • susan.

Pentru covrigeii sărați:

  • toate ingredientele de la rețeta de bază,
  • 100gr bacon rumenit în tigaie,
  • 50gr parmezan,
  • 1 legătură de ceapă verde,
  • 100gr telemea.

Ambele variante de covrigi pornesc de la rețeta de bază. Într-o crăticioară încălzim ușor laptele, cât să nu ne ardă la degete. Într-un bol mărunțim drojdia și punem zahărul, 4 linguri de lapte călduț și o lingură de făină. Lăsăm la dospit maiaua cam 10 minute.

Eu prefer să topesc untul în laptele călduț rămas, însă voi puteți să o faceți separat. După ce a crescut maiaua, într-un bol încăpător punem făina, amestecul cald de lapte și unt, maiaua, oul, sarea și începem să frământăm. 

În funcție de gradul de umiditate a făinii mai adăugăm lapte sau făină, astfel încât să obținem un aluat moale și ușor lipicios. Frământăm cam 5-10 minute maxim și adăugăm treptat uleiul. Lăsăm aluatul la dospit la loc călduț, apoi îl împărțim în 6 bile egale, formăm covrigeii, îi ungem cu ou bătut, presărăm susan și îi coacem în cuptorul preîncălzit la 180C pentru aproximativ 20-25 de minute. 

Pentru varianta de covrigei dulci, adăugăm în plus (față de rețeta de bază) esența de vanilie și după ce îi scoatem din cuptor îi ungem cu miere cât încă sunt fierbinți.

Covrigei grăsunei cu miere

Pentru varianta de covrigei sărați, atunci când împărțim aluatul în 6 bile egale și fiecare bucată în alte 2 bile mai mici, întindem cu grijă micuțetele bucățele de aluat și le umplem fie cu telemea și ceapă verde, fie cu parmezan și bacon crocant. Înainte să îi băgăm la cuptor, îi ungem cu ou bătut și presăram fie susan, fie  parmezan sau orice altceva vă trece prin minte.

Acești covrigei sunt suuuuper delicioși și pufoși, așa că vă îndemn să-i încercați. Sigur o să vă placă!

Sper că v-am fost de ajutor cu această rețetă!

Vouă vă plac preparatele din aluat dospit?

34 Replies to “Covrigi pufosi si gustosi”

  1. Arata demential! Cred ca sunt si super gustosi…. doar ca eu de azi mai rarut cu patiseria 🙂 Clar salvez reteta pentru zile mai usoare!

    1. Da, sunt foarte buni! :*

  2. Dumnezeule mare cat de bine pot sa arate!!! Balesc aici pe tastatura. Maine ma pun pe treaba si ii fac si eu. Te puuuup

    1. Yuhuu! Spor la treabă! Pupici!

  3. Mama! Nici nu stiu ce varianta sa fac prima data. Arata senzational!!

    1. Pe toate 3. :))))

  4. Wow , wow, wow ! Asta da reteta de milioane. Maine la prima ora covrigaresc.

    1. Mă bucur să aud asta!

  5. Superba reteta! Multumim frumos. Chiar cred ca voi face si eu. Vad ca sunt cu lapte (de aici si pufosenia). Voi face maine.

    1. Cu mult drag! Spor la bucătărit!

  6. O reteta simpla si de efect. O sa o incerc si eu alaturi de cei mici! Sigur se vor distra! Multumim de reteta

  7. Din acelasi aluat eu fac gogosi, langosi, cornuri. De obicei le deosebesc una- doua ingrediente pe care le adaug.

    1. Super! Și eu fac chifle din acest aluat.

  8. Arata senzationali! Abia astept sa incerc si eu reteta! ?

  9. Arata minunat si sunt sigura ca sunt deliciosi. O sa incerc si eu reteta ta.

    1. Sper să-ți placă!

  10. Sa sti ca ani de zile am fost certata cu drojdia. Anul acesta am inceput s lucrez cu ea si mi se pare simpatica acum.
    Chiar zilele trecute ma gandeam sa mai refac covrigii brasoveni. Insa reteta ta pare mai interesanta. promit sa o fac, dar nu stiu cand pentru ca trebuie sa tin cont de regimul alimentar al mamei…

    1. Nici eu nu foloseam drojdie proaspătă, însă mă bucur că mi-am făcut curaj. Este un ingrediente spectaculos!

  11. Draga mea,
    Tocmai i-am scos din cuptor si efectiv ne-am batut pe minunatii astia. Nu am mancat in viata mea covrigi mai buni ca astia. Iti multumeste toata familia pentru aceasta reteta!!!

    1. Mă bucur din suflet că v-au plăcut! Cu mult drag!

  12. Mama cumpara mereu covrigi din aceștia. Nu m-am gândit niciodată sa ii facem în casa. O idee excelenta! Rețeta pare simpla, asa ca ma pun pe treaba weekendul acesta

    1. Musai să o încercați, chiar merită!

  13. Azi i-am facut si eu si cea mica i-a devorat. Au iesit bestial! Iti multumim

    1. Cu mult drag, Natalia!

  14. Doamnee! Arată super bine! Abia aștept să încerc și eu rețeta asta ??

  15. Arată foarte apetisant, sunt similari cu cei pe car îi văd în patiserii. Tu ai un talent nativ, din câte observ, tot ce gătești arată exemplar! Bravo! 🙂

    1. Esti o drăguță! Mulțumesc frumos!

  16. Vai cat de delicios arata! Bestial. Clar fac si eu cat de curand, imi ploua in gura.

    1. Mă bucur să aud asta!

  17. Arata super apetisanti, ca la cofetarie…trebuie sa incerc si eu reteta.

    1. Musai, o să îți placă!

Leave a Reply to Elena Cancel reply