Tort de Turta Dulce / Gingerbread Cake

Mai sunt câteva zile până la Crăciun și, așa cum v-am promis pe Instagram, astăzi vă prezint rețeta celui mai delicios, mai aromat și mai festiv tort pe care eu l-am făcut până acum. Este vorba de un tort cu blat din turta dulce, învăluit cu o cremă mătăsoasă de brânză cu unt.

O să vedeți că nu este o rețetă complicată, cred că v-ați obișnuit până acum cu stilul meu de a găti. Zic să nu ne mai lungim și să vă prezint ingredientele și modul de preparare!

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 350gr făină,
  • 150gr zahăr muscavado,
  • 250ml lapte bătut la temperatura camerei,
  • 2 linguri de sirop de curmale (sau melasă),
  • 2 ouă la temperatura camerei,
  • 240ml ulei vegetal (eu am folosit de cocos),
  • 1 linguriță rasă de bicarbonat de sodiu,
  • 1 plic de praf de copt,
  • 1 linguriță de pudră de ghimbir,
  • 1 linguriță de scorțișoară,
  • 1 praf de nucșoară,
  • 1 praf de pudră de cuișoare,
  • 1 linguriță de esență de portocale,
  • 1 praf de sare.

Pentru cremă:

  • 300gr cremă de brânză Philadelphia,
  • 200gr unt gras (cu 82% grăsime) la temperatura camerei,
  • 100gr de zahăr pudră,
  • 1 praf de sare,
  • 1 linguriță de extract de vanilie.

Într-un bol încăpător amestecăm toate ingredientele solide, adică făina, condimentele, zahărul, bicarbonatul de sodiu, sarea și praful de copt. Separat mixăm uleiul, siropul de curmale (melasa), esența de portocale, ouăle și laptele bătut (ambele trebuie să fie la temperatura camerei) până obținem un aluat frumușel. Nu ne rămâne decât să amestecăm ingredientele solide cu cele lichide până obținem un aluat cremos.

Eu am împărțit aluatul în 2 tăvi tapetate cu hârtie de copt, cu diametrul de 20 de cm și l-am copt în cuptorul preîncălzit la 180C pentru aproximativ 20 de minute. Cel mai bine este să faceți testul cu scobitoarea.

Cât timp se coc și se răcesc blaturile, ne ocupăm de cremă. Tot ce trebuie să facem, este să mixăm crema de brânză cu untul până obținem o compoziție mătăsoasă, apoi adăugăm extractul de vanilie, praful de sare și zahărul pudră. Amestecăm 2-3 minute cu ajutorul unui mixer până obținem cea mai delicată cremă din Univers. După ce este gata, o dăm la rece pentru 30 de minute și apoi putem să decorăm tortul. 

Vă recomand cu tărie să folosiți un unt irlandez gras și o cremă de brânză de calitate, veți simți diferența! Eu am ornat tortul cu ajutorul un poș și am decorat cu câteva fursecuri în formă de stea, nimic mai simplu. 

La acest capitol puteți să fiți extrem de creative, deoarece această cremă vă permite acest lucru și chiar se lucrează ușor cu ea.

După ce am terminat de decorat tortul, vă recomand să îl lăsați să stea la frigider cel puțin 4 ore, astfel aromele se vor combina minunat!

Sper din suflet că v-am fost de ajutor cu această rețetă!

Vă urez sărbători cât mai fericite alături de cei dragi vouă!

Ce prăjiturele vreți să faceți de Crăciun?

46 Replies to “Tort de Turta Dulce / Gingerbread Cake”

  1. Doamne, cât de delicios arată!

  2. La tine pe blog am descoperit multe rețete pe care oricine le poate prepara, chiar și o începătoare ca mine.
    Arată delicios! Cu siguranța am sa încerc și eu sa fac.
    Sărbători fericite!

    1. Mă bucur să aud asta! Mersi și sper să-l încerci, chiar se prepară ușor! Sărbători fericite!

  3. O să încerc și eu această rețetă (doar că în stilul meu, vegan), mai ales pentru că ador scorțișoara. Am găsit în vară un unt super bun de la Vegan Gourmet și o brânză extrem de bună pe bază de cocos de la alt brand.

    1. Sigur, merge fără probleme! Am și câteva prăjituri și torturi vegane de post pe blog!

  4. Diana Anemona says: Reply

    Arata demential si il fac de Craciun. Asteptam cu nerabdare acest tort si stiu sigur ca o sa imi iaasa. Mereu imi ies retetele tale. Te sarut!

    1. Mă bucur tare mult să aud asta! Te pup și eu!

  5. Arată extraordinar.. Nu știu de obicei nu mănânc foarte multe dulciuri așa că de Crăciun doar cozonac. Sărbători fericite!

  6. Esti o gospodina desavarsita , fata mea scumpa. Las deoparte tortul meu cu cacao si il fac pe acesta de data aceasta!!!! Sarbatori fericite scumpa mea!!!

    1. Sunteți o drăguță ca de obicei! Sper să vă placă. Sărbători fericite!

      1. Foarte bine arată. Ca în filmele de Crăciun. Poate viu încerca și eu rețeta.

        1. Merită să o încerci!

  7. Un tort senzational! Il fac si eu negresit! Craciun fericit!!!

    1. Super! Sigur o să-ți placă! Crăciun fericit!

  8. Vai cat de delicos arata. Pare simplu de facut chiar si pentru o nepasionata de mine.

    1. Daa se face foarte ușor, într-o oră este gata. 🙂

  9. Pe mine ma lasi mereu masca cu ce reusesti sa faci, te vreau in echipa mea ?

    1. Ce simpatică ești! ? Merci!

      1. Arata grozav de bine si apetisant! Am sa incerc si eu candva reteta ta.

        1. Merită să-l încerci!

  10. Hmmm Ce bunătate…cică cură de slăbire…slabe șanse cu așa articole delicioase ??

    1. Nu există așa ceva de sărbători!??

  11. Arata tare bine si cred ca este si tare delicios,este in ton cu vremea!

    1. Da, se potrivește cu acest sezon! 🙂

  12. Cat de bine arata! Cred ca e super delicios!

    1. Da, este foarte gustos!

  13. Foarte bine arata tortul tau! Sper sa ma incadrez cu timpul si sa fac si eu casuta de turta dulce pe care o fac in fiecare an!

    1. Ce frumos! Și eu am facut o casuta din turta dulce!

  14. Gabriela Alexandra Andrei says: Reply

    Wow! Va fi perfect pe masa de Crăciun, mai ales pentru ca eu sunt fana turta dulce!

    1. Da, chiar este perfect pentru masa de Crăciun!

  15. Doamne, ce bine arata! Mi s-a facut o pofta…eu o sa pregatesc cateva dulciuri cu cutiuta speciala pe care am primit-o de la Oreo. Sarbatori fericite si un an senzational!

    1. Multumesc la fel si spor la bucătărit!

  16. Arata delicios. Inca nu m-am hotarat ce sa fac de Craciun, dar tare ma tenteaza tortul tau.

    1. Sper să-l încerci! Chuar merită!

  17. Doamne cat de bine arata. Am sa incerc si eu reteta de sarbatori

    1. Spor la bucătărit!

  18. Sarbatori fericite! Arata divin tortul, eu am cuptorul stricat de sarbatori 🙁 si cel mai probabil voi face tiramisu sau oricum un tort fara coacere.

    1. Mulțumesc la fel! Merge de minune tiramisu!

  19. Trebuie sa recunosc ca arata bine si ca sunt curioasa de gust

    1. Este aromat, fructat și condimentat!

  20. As vrea sa il prepar si sa manance si copilul de 3 ani..el nu mananca zahar, oare cu ce putem inlocui zaharul?Multumesc.

    1. Heei,
      Sinceră să fiu nu am copilași și nu prea le cunosc alimentația. La blat poți să folosești miere (dacă nu este alergic) sau sirop de artar/curmale/agave, însă la cremă nu stiu ce sa zic. Este posibil sa nu mai iasa atat de ferma daca inlocuiesti zaharul pudra cu miere sau sirop de agave… poti sa incerci, dar chiar nu stiu daca o sa iasa la fel crema.?

  21. […] de unt cu brânză. Fără să îmi dau seama, fix acum un an am publicat pe blog și rețeta tortului de turtă dulce care, fie vorba între noi, este absolut […]

  22. […] blaturile, ne ocupăm de cremă. Este aceeași cremă minunată pe care am folosit-o atât la tortul, cât și la brioșele de turtă dulce. Tot ce trebuie să facem, este să mixăm crema de brânză […]

Leave a Reply