Pasca vegana

Nu există sărbătoare pascală fără pască, indiferent de rețetă, acest preparat este esențial. Cei de la Vegis.ro m-au provocat să prepar o pască de post sau vegană. Ei bine, dacă la început nu am avut mari speranțe, atunci când am gustat acest preparat aparent fad cu tofu, mi-am zis că trebuie să împărtășesc cu voi această rețetă. Fie că sunteți vegani, fie că aveți intoleranță la lactoză sau sunteți alergici la ouă, această prăjitură vă va plăcea cu siguranță.

Ingrediente: 

Pentru aluat: 

  • 500gr făină albă de grâu;
  • 1 pliculeț de drojdie uscată;
  • 200-250ml lapte de cocos (depinde de făină);
  • 150ml de ulei de cocos;
  • 1 linguriță de esență de vanilie;
  • 3 linguri de zahăr muscavado;
  • 1 praf de sare.

Pentru crema de tofu:

  • 350gr tofu simplu;
  • 200gr stafide;
  • 3 linguri de sirop de arțar;
  • 1 linguriță de coajă de portocală confiată;
  • 1 linguriță de apă de flori de portocal (sau orice esență vă place);
  • câteva migdale pentru decor.

Pentru început ne vom ocupa de aluat. Într-un bol încăpător amestecăm făina, drojdia uscată, praful de sare și zahărul. Peste ingredientele solide turnăm treptat laptele de cocos amestecat cu esența de vanilie. Adăugăm treptat laptele, deoarece este posibil să fie necesară fie o cantitate mai mică, fie una mai mare, acest lucru depinde foarte mult de faină.

După ce aluatul începe să se formeze adăugăm treptat uleiul de cocos și frământăm până ce acesta devine moale și ușor lipicios. Totuși, să nu exagerați cu frământatul! Aluatul obținut se va lăsa la dospit pentru aproximativ o oră sau până când își va dubla volumul. 

Nu ne rămâne decât să preparăm crema, iar pentru acest pas trebuie să lăsăm tofu să stea la scurs cam 15 minute, astfel nu vom avea surplus de lichid. 

Eu am ales să nu las stafidele să stea la înmuiat (așa cum se procedează în rețeta clasică de pască), deoarece tofu oricum este destul de apos, iar acestea vor absorbi surplusul de lichid. 

Dăm tofu pe răzătoarea mare, adăugăm siropul de arțar, stafidele, coaja de portocală și apa de flori de portocal și amestecăm totul bine cu ajutorul unei linguri de lemn. Amestecul obținut trebuie să stea puțin la rece, măcar pentru 15 minute. 

După ce aluatul a dospit, îl vom împărți în 2 bucăți egale. O bucată o întindem și o așezăm pe fundul tăvii tapetate cu hârtie de copt, iar cealaltă bucată se împarte în 3 părți egale și le rulăm, astfel vom crea o margine împletită pentru pasca noastră. În mijloc adăugăm crema de tofu și coacem pasca pentru aproximativ 40 de minute (testați cu scobitoarea) în cuptorul preîncălzit la 180C. Eu am folosit o tavă cu diametrul de 24 de cm. 

Această pască este numai bună pentru cei care evită alimentele de origine animală. Toate ingredientele necesare se găsesc pe site-ul celor de la Vegis.ro. Acest site este locșorul unde găsesc o sumedenie de produse vegane și sănătoase! Chiar vă recomand să aruncați o privire pe site!

Sper că v-am fost de ajutor cu această rețetă!

Voi ce preparate dulci pregătiți de Paște?

50 Replies to “Pasca vegana”

  1. Numai bunataturi ies din mainile tale si ma bucur ca te-am descoperit. Baietelul meu are alergie la lactoza si chiar imi este de ajutor cu aceasta reteta. Te pup!!!

    1. Mă bucur mult să aud asta! Sper să îi placă această pască! Pupici!

      1. Draga mea am facut ieri pasca si a iesit o minunatie!!! O sa o fac si de Pasti, copilasul meu a devorat-o!!!

        1. Mă bucur tare mult să aud asta! :*

    2. Sincer, nu credeam ca se poate face pasca de post. M-ai uimit, inca o data.

    3. De Paste vreau cozonac, as cauta ingrediente sa il fac vegan, asa ca pasca ta.

      1. Hmm găsești destul de multe variante pe internet.

  2. Eu am renuntat de ceva timp la alimentele de dulce si o sa fac pasca asta neaparat! Arata super bine…

    1. Ce bine! Spor la bucătărit!

  3. Superbbbbb!!!!!! Pot sa folosesc alta esenta in loc de apa aia de portocale? Sau unde o gasesc mai bine?

    1. Sigur, poți folosi orice fel de esență. Apa de flori de portocal se găsește în Auchan la raionul cu produse internaționale!

  4. Gata! Mi-am notata reteta si o fac de Paste.

    1. Spor la bucătărit, dragă doamnă! Pupici!

  5. Ei na de asta nu am mai auzit, dar tu mereu ma uimesti si faci un deliciu. O sa o fac si eu pentru nepotica mea , ca draga de ea are alergie la oua si la lapte.

    1. Mititica de ea! Sper din suflet să îi placă!

    2. Am uitat sa iti las comm , dar am facut pasca si a fost super buna. O sa o fac si de Pasti ,nepotica mea a papat tot.

      1. Ce mă bucur! Mă bucur enorm că nepoțica ta a mâncat tot. :*

    3. Niciodata nu am fost fan pasca, insa varianta ta cred ca mi se potriveste la fix! 😍😍 De aspect, nici nu mai zic. Imi place mult ca ai folosit numai produse sanatoase. Pupici! 😘

      1. Mă bucur mult că-ți place! Sper să o încerci! Pupici! 😘

  6. Eu iau mereu alimente vegane de la Vegis, Un site tare profi si cu produse super ok! Pasca asta arata tare fain!

    1. Așa este, au o gamă foarte variată de produse!

  7. Nu țin eu post, dar trebuie să încerc această rețetă, arată tare bine, cred că este și delicioasă.🤗

    1. Chiar merită să o încerci, este super gustoasă! 🤗

  8. Mie nu prea imi place pasca, dar a ta arata asa de bineee! 😍

  9. Pana acum nu m-as fi gandit ca poate sa existe pasca vegana sau de post… stiam ca pasca este doar cu branza 🙂 Oricum interesanta

    1. Poți să prepari cam orice, imaginație să ai. 🙂

  10. Nu am mancat niciodata pasca vegana dar arata foarte bine. Noi nu gatim dulciuri in casa, dar cumparam pasca, cozonac si tarte de Pasti.

    1. Sunt super delicioase dulciurile de casă. Și noi cumpărăm cozonac. 🙂

  11. e din ce in ce mai usor pentru cei ce vor sa urmeze o dieta vegana! sunt atat de multe produse aparute, si chiar o multime de retete. limita e cerul!!!

  12. Vai cum arată! Vreau și eu 😍! Da, cei de la vegis au o grămadă de produse sănătoase.

    1. Îți trimit o feliuță!😍

  13. Nu m-am gândit niciodată că se poate face pască vegană, dar la câte opțiuni de produse vegane avem pe piață, iată că nu mai e o problemă.
    Arată tare bine pasca ta, și sigur, e tare gustoasă.

    1. Așa este! Mulțumesc frumos!

  14. Cred ca e o alternativa foarte buna si gustoasa pentru cei care sunt vegani si pentru cei care vor sa incerce si altceva. Arata super fain si nu ma indoiesc ca este si foarte gustoasa.

    1. Mulțumesc frumos! Chiar este gustoasă!

  15. Nu mi vine sa cred ce poze pot iesi avand in vedere subiectul. nu tocmai in prim plan atunci cand vine vorba de fotografie.
    Superba pascuta, cu siguranta e si delicioasa, avand in vedere ingredientele.
    Mie nu prea imi plac prajiturile cu branza, sarata sau dulce, si nu imi plac stafidele. Singura pasca care a fost pe placul meu e cea facuta de bunica sotului. Nu pune deloc stafide si atunci ma pot bucura si eu de ea.
    As incerca reteta ta, insa fara stafide.

    1. Mulțumesc frumos! Dacă nu pui stafide, să pui câteva linguri de pesmet și o să fie ok.

  16. Chiar as gusta o astfel de pasca vegana. Arata absolut superb iar ingredientele sunt de buna calitate.

    1. Merci! Sigur ți-ar plăcea!

  17. OMG, arata diviiin! Imi place ca mereu propui retete inovative si explici pas cu pas totul! Faci sa para asa simplu! Iar pasca arata intr-un mare fel! Cred ca o voi incerca si eu zilele astea. Pup

    1. Mă bucur mult să aud asta! Mulțumesc frumos și spor la bucătărit! Pupici!

  18. Reteta ta vine la fix pentru ca saptamana viitoare vreau sa tin post si nu stiu prea multe preparate de post. 😉

    1. Super! Spor la bucătărit!

  19. Eu cred ca voi face o pasca cu ciocolata de paste si daca timpul imi permite, voi face si un cozonac. Arata criminal de bine pasca ta si cred ca este tare apetisanta

    1. Sună tare bine! 🙂

  20. Vai de mine cat de apetisant arata. Parca nici nu mi-ar mai pasa ca este o tarta vegana si cred ca are un gust senzational de bun

    1. Da, are un gust tare bun și răcoritor!

Lasă un răspuns