Carrot cake

Știu că v-am promis de foarte mult timp această rețetă, însă de abia acum s-au aliniat astrele și am putut să o public. Acest tortuleț este absolut delicios și sănătos, deoarece nu conține deloc, deloc zahăr. 

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 250gr de făină;
  • 150 ml ulei de cocos;
  • 3, 4 morcovi;
  • 3 ouă;
  • 3 linguri de miere;
  • 1 linguriță de esență de vanilie;
  • 1 mână de alune de pădure/nuci mărunțite;
  • 1 linguriță de scorțișoară;
  • 1 praf de nucșoară;
  • 1 linguriță de praf de copt;
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu;
  • sare.

Pentru cremă:

  • 250gr cremă de brânză;
  • 3 linguri de sirop de agave;
  • 80ml de smântână lichidă pentru frișcă.

Pentru început ne vom ocupa de prepararea blatului. Într-un bol încăpător amestecăm făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiuscorțișoara și nucșoara. Separat, mixăm cele 3 ouă (la temperatura camerei) cu uleiul de cocos până își dublează volumul, apoi adăugăm mierea și esența de vanilie.

Peste amestecul lichid încorporăm treptat ingredientele solide. Peste aluatul obținut adăugăm morcovii dați pe răzătoarea mică și alunele de pădure mărunțite. 

Pentru coacerea blatului, eu am folosit 2 tăvi miculuțe cu diametrul de 20 de cm, tapetate cu hârtie de copt. Coacem blatul în cuptorul preîncălzit la 180C pentru aproximativ 40 de minute. Vă recomand să faceți testul cu scobitoarea ca să fiți sigure că este copt.

Cât timp se coace blatul, ne ocupăm de cremă. Aceasta este puțin diferită față de cea tradițională, deoarece nu conține unt sau zahăr pudră. Într-un bol mixăm crema de brânză cu siropul de agave, nu mai mult de 1 minut. Peste acest amestec adăugăm frișca și o încorporăm cu grijă cu o lingură de lemn. 

După ce s-au copt și s-au răcit blaturile, asamblăm tortulețul. În cazul în care crema este mai moale, vă recomand să asamblați tortul într-una dintre tăvi și să-l băgați în frigider pentru câteva ore. Acest lucru depinde foarte mult de lipsa zahărului pudră și de cantitatea de grăsime din smântâna pentru frișcă, cu cât este mai grasă, cu atât mai bine. 

Eu am decorat tortul cu alune de pădure mărunțite și cu câteva bombonele. 

Dacă vreți să folosiți zahăr, vă recomand să folosiți 3 linguri de zahăr pudră pentru cremă, iar pentru blat aproximativ aceeași cantitate de zahăr brun.

Sper că v-am fost de ajutor cu această rețeta!

Vouă vă place acest tip de tort?

52 Replies to “Carrot cake”

  1. O reteta super, o sa o testez si eu cu nepoteii mei. Lor le plac toate prajiturile si toate retele tale. Te pupam, fata draga!

    1. Mă bucur tare mult să aud asta! Vă pup și eu!

  2. Esti o gospodina desavarsita. In weekend o sa fac reteta aceasta. Sirop de agave unde gasesc?

    1. Mulțumesc frumos! Se găsește în magazinele de tip Plafar și în DM.

  3. Super gustos si sanatos, bebele meu o sa il devoreze. Nu mai e el bebe, dar eu asa il alint. :))

    1. Mă bucur! Sper să-i placă! :*

  4. Poze super , fata super, reteta super!!!!!

    1. Mulțumesc frumos!

  5. Georgiana Ionela says: Răspunde

    Notat si trebuie testat. Esti o minune la casa omului , ma minunez cum o fata asa tanara ,gateste asa fain.

    1. Mulțumesc frumos pentru aceste cuvinte!

  6. Pot sa inlocuiesc siropul de agave cu miere? 🙁

  7. Scuze ca te intreb: ma primesti si pe mine la masa? Arata absolut wow.

  8. Am facut si eu acesasta prajitura cu morcov, tot fara zahar si a fost un desert tare apreciat, are un gust minunat.

    1. Așa este, are un gust delicios!

  9. WOW! Eu faceam prajitura cu morcov, dar voi incerca si aceasta reteta de tort. Arata minunat si gustul cred ca e acelasi, sunt cam la fel ingredientele pe care le folosesc si eu la prajitura! Multumesc pentru idee!

    1. Cu mult drag! Sper să-ți placă!

  10. doamne, ce bine arata! tin minte ca am mancat o data prajitura cu morcov si mi-a placut maxim. sa-ti mai zic ca o sa fac si eu tortuletul asta? e un pic mai safe fata de ciocolata :))

    1. Este mult mai sănătos. :)) Spor la bucătărit!

  11. Doamne cum arata tortul asta. Si daca nu as fi innebunita dupa dulciuri tot l-as manca.

    1. Mă bucur mult să aud asta. :))

  12. Vai cât de apetisant arată. De mult vreau și eu să fac.

    1. Merită să-l testezi!

  13. Cât de bine arată! Îmi place carrot cake dar nu am făcut nicodată.
    Sper să-mi iasă la fel de bine cum ți-a ieșit ție.
    Mulțumesc pentru rețetă!

    1. Chiar îți recomand să-l testezi, este delicios! Cu mult drag!

  14. Vai de mine, cat de bine arata! Nu am mancat niciodata o astfel de prajitura dar cred ca e delicioasa.

    1. Chiar este super delicioasa!

  15. Arata foarte bine da nu stiu daca imi va placea sau nu, mie mi place morcovul crud si cam atat.

    1. Depinde de gusturile fiecăruia.

  16. Magdalena Popica says: Răspunde

    Draga mea Raluca, am incercat acest tort minunat!!!!! Este un deliciu. Iti multumesc mult pentru aceasta reteta, copiii mei au devorat acest tort.

    1. Mă bucur super mult că l-ai încercat și că v-a plăcut! :*

  17. Maine o sa fac reteta ta. Arata prea bine.

    1. Spor la bucătărit!

  18. Delicios, delicios, de 3 ori delicios!

  19. Mi-a placut tare mult prezentarea ta. O sa il prepar si eu.

    1. Mă bucur să aud asta! Spor la bucătărit!

  20. Un deliciu pentru papilele mele gustative. Te pup, draga mea!

  21. Arata absolut delicios. Nu am gustat niciodata prajitura sau tort cu morcovi. Chiar m-ai facut curioasa cum e la gust. Ca de aratat, arata super.

    1. Merită să-l guști, chiar are un gust deosebit.

  22. Mai, nu stiu daca m-ar tenta o prajitura cu morcovi, insa a ta recunosc ca arata foarte bine si apetisanta.

    1. Mersi frumos! chiar dacă sună dubios cu morcovi, este un tort super delicios.

  23. Arata tare apetisant si mi-ar placea sa o incerc.

  24. Prima data am incercat briosele cu morcov pentru ca am vazut ca era o prajitura cu morcov la starback’s. Mi-au placut maxim briosele si chiar am incercat si eu varianta de tort o data. Cred ca am pus si eu reteta pe blog. Este usor de facut si extrem de gustos

    1. Da, sunt delicioase și brioșele!

  25. Acest tort arata foarte apetisant si chiar am in plan sa fac si eu reteta ta. Cred ca imi voi surprinde frumos familia cu un desert de acet gen

    1. Sper să vă placă!

  26. Arata demential! Imi place mult de tot combinatia ce iese, fiindca am ales de mai multe ori sa combin blatul de la acest carrot cake cu mai multe tipuri de creme. Nu doar cea clasica de vanilie/frisca. Si sa prezint preparatul final si in forme inedite. Este unul din deserturile mele preferate!

    1. Chiar este un preparat delicios și versatil. Mă bucur mult că-ți place!

Lasă un răspuns