Tarta vegana / de post cu portocale

Așa cum v-am promis pe Instagram, astăzi revin pe blog cu rețeta tartei de post cu portocale. Este un desert absolut delicios, care se prepară rapid și vă promit că o să vă încânte papilele gustative.

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 250gr de făină,
  • 120gr de unt vegan rece (eu l-am folosit pe cel de la Naturli),
  • 1 linguriță de turmeric,
  • 50-60ml lapte vegetal rece,
  • 1 linguriță de extract de vanilie,
  • 1 lingură de sirop de arțar,
  • 1 praf de sare.

Pentru cremă:

  • 400ml lapte de cocos la conservă,
  • 100ml de zeamă de portocale,
  • 150ml de lapte vegetal,
  • 70gr de amidon de porumb,
  • 1 linguriță de turmeric,
  • 2 linguri de dulceață de portocale,
  • 2 linguri de sirop de arțar,
  • 1 linguriță de esență de portocale,
  • coaja de la o portocală bio (netratată).

Pentru decor:

  • fulgi de migdale,
  • 1 portocală bio (netratată),
  • 2 linguri de sirop de arțar.

Pentru început ne ocupăm de crema pentru tartă. Punem laptele de cocos și coaja răzuită de portocală într-o crăticioară și le fierbem pe foc mic. Separat amestecăm laptele vegetal cu turmericul  și cu amidonul de porumb până se dizolvă complet. Când laptele de cocos începe să se încălzească, adăugăm amestecul de lapte și amidon și amestecăm continuu. 

Când crema începe să se îngroașe adăugăm zeama de portocală și esență de portocale. Amestecăm continuu până obținem o cremă cu consistența unei budinci mai groase. După ce este gata, o luăm pe de foc, adăugăm siropul de arțar și o lăsăm să se răcească complet. După ce s-a răcit, adăugăm 2 linguri generoase de dulceață de portocale și crema este gata!

Cât timp se răcește crema, ne ocupăm de aluat. Într-un bol încăpător amestecăm făina, turmericul și sarea, apoi adăugăm untul vegan rece și amestecăm totul cu mâinile, până obținem un aluat asemănător cu nisipul umed. Acest proces trebuie să fie rapid, ca să evităm topirea untului. Adăugăm siropul de arțar, extractul de vanilie și laptele vegetal rece treptat, deoarece este posibil să aveți nevoie fie de o cantitate mai mică, fie de una mai mare de lapte. Frământăm puțin aluatul, îi dăm forma unei bile, îl acoperim cu folie de plastic și îl punem în frigider pentru 10 minute.

După acest timp, întindem aluatul cu ajutorul unui sucitor pe un blat tapetat cu făină, îl punem într-o tavă pentru tartă (eu am folosit o tavă cu diametrul de 26cm) și înțepăm ușor baza cu furculița. Deasupra aluatului punem o foaie de copt și boabe de fasole, astfel aluatul nu o să crească. Îl coacem în cuptorul preîncălzit la 180C pentru aproximativ pentru 15 de minute, apoi îndepărtăm foaia de copt și boabele de fasole și îl mai coacem pentru încă 10 minute.

Cât timp se răcesc crema și blatul, ne ocupăm de feliile de portocale „confiate”. Această metodă este una rapidă și nici nu are nevoie de mult zahăr. Într-o tigaie punem feliile de portocale și adăugăm siropul de arțar și apă, cât să le acopere. Le fierbem pe foc mic, până scade siropul (aproximativ 10 minute). Ocazional întoarcem feliile de pe o parte pe alta. Când siropul a scăzut și feliile s-au gătit, le luam de pe foc și le lăsăm să se răcească complet.

Nu ne rămâne decât să asamblăm și să decorăm tarta, apoi o dăm la frigider peste noapte. 

PS1: Aveți grijă cu untul vegan, deoarece este mult mai sensibil din punct de vedere termic față de untul clasic!

PS2: Am folosit turmericul pentru culoare. Acesta nu influențează gustul tartei.

Sper că v-am fost de ajutor cu această rețetă!

Vouă vă plac tartele?

24 Replies to “Tarta vegana / de post cu portocale”

  1. Liliana Ivan says: Reply

    Raluca draga,
    Ai facut o tarta de zile mari!! Nu imi vine sa cred ca este de post!! Felicitari si sa stii ca o sa o fac si eu maine. Te imbratisez cu drag!

    1. Mulțumesc frumos! Și eu!

  2. Simona Elena says: Reply

    Cu tine postul a fost atat de usor de tinut. Chiar m-au ajutat enorm retetele tale. Iti multumesc!?
    Ce bucate o sa faci de sarbatori?

    1. Mă bucur să aud asta!? O să fac cozonac și pasca anul acesta.

  3. Arată delicios! Nici nu aș fi zis că e de post ? ador tartele ?

  4. Greu e cu deserturile in perioada postului, mersi de idee. ? ? Arata foarte bine ❤️

  5. Arată genial și sunt convinsă că soțului meu i-ar plăcea la nebunie.

  6. Vai ce bine arata. mi-ai facut pofta , cred ca o sa o incerc si eu

    1. Mă bucur să aud asta!

  7. O bunătate!!!!!

  8. Arată incredibil de bine, cred că a fost delicioasă ?
    Am salvat rețeta, o voi încerca și eu.

    1. Mulțumesc!? Spor la bucătărit!

  9. Mmm, am salivat de la primele imagini și primele rânduri! Îmi place foarte mult portocala, tarta aceasta fiind pur si simplu … delicioasă.
    Mi-am notat rețeta, mulțumesc!

  10. Nu stiu ce gust are tarta, dar pozele arata bestial. Felicitari fotografului!

  11. Cat de bine arata. Mulțumesc pentru rețetă!

  12. Nu sunt o adepta a stilului vegan, dar ma incanta ideea sa a incerca reteta pentru ca arata criminal de bine

Leave a Reply