Tort frantuzesc de ciocolata / French Chocolate Cake

De mult timp îmi doream să pregătesc un astfel de tort! Câteodată, simplitatea în bucătărie scoate la iveală o sumedenie de preparate absolut delicioase. Prima dată când am văzut un astfel de tort a fost acum muuulți ani pe Paprika TV. Cumva nu îmi venea să cred că este un tort, mai ales că nu avea cremă și nici nu era format din mai multe blaturi. 

Cel mai interesant aspect este textura acestuia, deoarece exteriorul este ușor crocant, pe când interiorul este umed și cremos. Dacă mă întrebați pe mine, acest tort merge de minune într-o dimineață leneșă de duminică, alături de o cana de cafea. 

Ingrediente (4-5 porții):

  • 130gr ciocolată amăruie de calitate (minim 50% cacao),
  • 130gr unt gras cu 82% grăsime,
  • 50ml de lapte,
  • 50gr de făină,
  • 2 ouă,
  • 1 lingură de zahăr brun,
  • 1 linguriță de esență de vanilie,
  • 1 linguriță de praf de copt,
  • 1 praf de sare,
  • zahăr pudră pentru decor (opțional).

Mod de preparare:

            Într-un bol amestecăm făina, praful de copt și sarea și dăm deoparte. Topim ciocolata împreună cu laptele și untul, pe foc mic și amestecăm constant. 

            După ce s-au topit, luăm crăticioara de pe foc și turnăm compoziția într-un bol curat și o lăsăm să se răcorească puțin pentru 3, 4 minute, apoi adăugăm esența de vanilie, zahărul și gălbenușurile, unul câte unul amestecând continuu. 

            Peste compoziția ciocolătoasă, adăugăm făina, praful de copt și sarea și amestecăm bine. Nu ne rămâne decât să batem albușurile spumă și să le încorporăm cu mișcări ușoare, astfel încât să nu distrugem bulele de aer. 

            Coacem blatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, în cuptorul preîncălzit la 180C pentru 25-30 de minute. Eu am folosit o tavă cu diametrul de 20cm. Acest tort este unul micuț și este suficient pentru 4 persoane. Dacă vreți să obțineți o cantitate mai mare, vă recomand să dublați cantitățile și să folosiți o tavă mai mare.

PS1: Vă recomand să consumați acest tort proaspăt.

PS2: Având o cantitate ridicată de unt și ciocolată, dacă este ținut la frigider se va întări.

PS3: După ce este scos de la cuptor, se va dezumfla. Să nu vă speriați, este normal. Acest tort nu este unul înalt, dat fiind faptul că are o compoziție grasă și ciocolătoasă. 

            Sper că v-am fost de ajutor cu această rețetă!

            Vouă vă plac prăjiturile cu ciocolată?

18 Replies to “Tort frantuzesc de ciocolata / French Chocolate Cake”

  1. Cred ca toate prajiturile cu ciocolata imi plac, cel mai mult ele, dar si cele cu frisca. Cu toate astea nici nu ar trebui sa ma uit la ele.
    Tortul tau arata senzational.

    1. Mulțumesc! Mă bucur că-ți place!

  2. Ăsta îl mănânc eu singură ?
    Arată divin, ca o ciocolată de casă ?
    Și ador ciocolata ❤️

    1. Mulțumesc!❤️

  3. Aiii, ce bine arată! N-aș refuza o feliuță. 😀

  4. Cat de bine arata. Mulțumesc pentru rețetă.

  5. Îmi prinde bine rețeta, o voi experimenta curând deoarece am câteva aniversări în familie luna aceasta. 🙂
    Mulțumesc!

    1. Cu mult drag! Mă bucur să aud asta!

  6. Arata delicios! Si noua ne plac prajiturile cu ciocolata, asa ca am salvat reteta.

    1. Mulțumesc! Spor la bucătărit!

  7. Aduce un pic cu lava cake daca ar fi facuta intr-un ramekin mai mare.

    1. E posibil, nu am făcut lava cake până acum.

  8. Arata bine. Eu nu prea ma pricep la torturi si imi este frica sa nu dau gres. Parca as incerca si eu varianta asta

    1. Eu zic să încerci, sigur o să-ți iasă!

  9. Simona Tucu says: Reply

    Oh, ce i-ar mai placea fiicei mele asa tort. Arata minunat, draga mea! ?

    1. Mulțumesc frumos!?

Leave a Reply