Tarta cu ciocolata alba si merisoare

Așa cum v-am promis zilele trecute, astăzi vreau să vă prezint rețeta unui desert absolut delicios și cât se poate de crăciunesc: tartă cu ciocolată albă și merișoare. Combinația dintre ganache-ul cremos, blatul crocant și merișoarele acrișoare face ca această tartă să fie desertul perfect pentru masa de sărbători.

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 250gr de făină,
  • 1 lingură de zahăr pudră,
  • 130gr de unt gras rece (cu 82% grăsime),
  • 50ml de lapte rece,
  • 1 gălbenuș de ou,
  • 1 praf de sare.

Pentru ganache:

  • 130ml de smântână lichidă pentru frișcă,
  • 350gr de ciocolată albă de calitate (eu am folosit Barry Callebaut W2),
  • 50gr de unt gras la temperatura camerei (cu 82% grăsime),
  • 1 linguriță de extract de vanilie.

Pentru gemul de merișoare: 

  • 200gr de merișoare,
  • 3 linguri de zahăr muscavado,
  • 50ml de apă,
  • zeama de la o jumătate de lămâie.

Pentru început ne ocupăm de aluat. Într-un bol încăpător omogenizăm făina, zahărul și sarea, apoi adăugăm untul tăiat cubulețe (sau dat pe răzătoarea mare) și amestecăm totul cu mâinile până obținem un aluat asemănător cu nisipul umed. Nu ne rămâne decât să adăugăm gălbenușul de ou și laptele. Vă recomand să puneți laptele treptat, deoarece este posibil să aveți nevoie fie de o cantitate mai mică, fie de una mai mare. Frământam aluatul puțin și îi dăm forma unei bile, îl acoperim cu folie de plastic și îl punem în frigider pentru 20 de minute. Puteți să folosiți fără probleme și un aluat de tartă cumpărat, cel de la Linco este excelent!

După acest timp, întindem aluatul cu ajutorul unui sucitor pe un blat tapetat cu făină (sau folie alimentară), îl punem într-o tavă pentru tartă (eu am folosit una cu diametrul de 26cm) și înțepăm ușor baza cu furculița. Deasupra aluatului punem o foaie de copt și boabe de fasole, astfel aluatul nu o să crească. Îl coacem în cuptorul preîncălzit la 180C pentru aproximativ pentru 20-25 de minute, apoi îndepărtăm boabele de fasole și hârtia de copt și îl mai coacem pentru încă 5-10 minute. După ce s-a copt, îl lăsăm să se răcească complet.

Cât timp se coace aluatul, putem să ne ocupăm de ganache. Într-un bol încăpător punem bucățile de ciocolată și untul și dăm deoparte. Într-o crăticioară încălzim smântâna lichidă până aproape de punctul de fierbere (fără să dea în clocot), apoi o turnăm peste ciocolată și unt, amestecăm ușor și lăsăm deoparte pentru 5 minute. Astfel, ciocolata și untul se vor topi și vom obține o cremă densă, ușor lichidă. Adăugăm extractul de vanilie și amestecăm bine cât să se omogenizeze toate ingredientele. 

Într-o crăticioară punem merișoarele, zahărul, apa și zeama de lămâie și ne ocupăm de gemul de merișoare. Amestecăm constant pe foc mic timp de 10-12 minute, până obținem un gem dens. Dăm deoparte și îl lăsăm să se răcească complet. Știu că merișoarele proaspete nu se găsesc așa ușor, însă le puteți înlocui fie cu un gem cumpărat, fie cu alte fructe mai acrișoare (zmeură, mure, coacăze, vișine).

După ce s-au răcit toate complet, asamblăm tarta. La bază punem gemul de merișoare, apoi turnăm crema de ciocolată albă și dăm tarta la frigider peste noapte. Este important să stea la rece cât mai mult timp, astfel se va închega foarte bine crema de ciocolată. A doua zi, decorăm tarta cu fructe de pădure proaspete.

Sper că v-am fost de ajutor cu această rețetă!

Să aveți parte de sărbători liniștite și fericite alături de ființele dragi vouă!♥️

Crăciun fericit!♥️

20 Replies to “Tarta cu ciocolata alba si merisoare”

  1. Florentina Nicolae says: Reply

    Asa frumusete nu am mai vazut . O fac si eu de revelion ,dar cu visine. Sarbatori fericite Ralu!❤️

    1. Mulțumesc, la fel!❤️

  2. Elena Macovei says: Reply

    Senzational de frumoasa!!!!!! Trebuie sa fac macar o tarta dulce,mereu le incerc pe cele sarate.
    Draga mea maine fac 2 cozonaci dupa reteta ta , ca tare buni au fost cei de la Paste. Te pup cu drag si Craciun FERICIT!!!!

    1. Mă bucur să aud asta! Pupici și ”Sărbători fericite!” ❤️

  3. Ce unt ai folosit?

    1. Mvaiii, este …amazing! Exact pe gustul meu! Mulțumesc pentru rețeta!
      Sărbători minunate! La mulți ani!

      1. Cu mult drag! Mulțumesc și eu! La mulți ani!

    2. De cele mai multe ori, eu folosesc unturile de la Kerrygold și President.

  4. Asta da prajitura festiva. Arata foarte bine! Daca folosesc ciocolata alba de la Nestle e ok??

    1. Mulțumesc frumos! Da, este excelentă!

  5. Waw cat de bine arata! Sigur este delicioasa! Eu ador ciocolata alba!

    1. Mulțumesc! Da, este super delicioasă!

  6. Mvaiii, este …amazing! Exact pe gustul meu! Mulțumesc pentru rețeta!
    Sărbători minunate! La mulți ani!

    1. Cu mult drag! Mulțumesc și eu! La mulți ani!

  7. Arata demential! Sunt convinsa ca a fost foarte apreciata!

    1. Mulțumesc! Așa este!

  8. Mmm… Tarta cu ciocolata alba si merisoare suna irezistibil! M-am gandit la aceasta reteta cand am cautat un desert perfect pentru mesele de Craciun. Din pacate, n-am apucat sa o incerc inca, dar abia astept sa gatesc aceasta delicioasa tarta cu ciocolata alba si merisoare. O reteta care se poate asambla usor si arata minunat in farfurie.

  9. Wow! Mi se face pofta sa incerc aceasta tarta imediat! Suna delicios si combinatia dintre ganache-ul cremos, blatul crocant si merisoarele acrisoare trebuie sa fie minunata. Multumesc pentru reteta delicioasa si profesionist prezentata!

  10. Felicitari pentru aceasta reteta minunata! Sper ca o sa te bucuri de desertul perfect pentru sarbatori si de desertul cat se poate de craciunesc! Imi pare rau ca nu il voi putea gusta si eu, dar imi imaginez ca este pe cat de bun, pe atat de frumos. Pofta buna!

  11. Cu siguranta aceasta aromata tarta cu ciocolata alba si merisoare, este cea mai buna alegere pentru Sarbatorile de iarna. Se pare ca m-am topit de dragul acestei retete si va recomand sa incercati si voi! Reteta nu e deloc greu de pregatit, iar rezultatul este minunat!

Leave a Reply to Lucia Mihaela Curea Cancel reply