Cozonac pufos cu ciocolata, nuca si alune de padure

Nimic nu se compară cu o felie de cozonac pufos și delicios în ziua de Crăciun! Așa cum v-am promis pe Instagram, astăzi vreau să vă prezint rețeta de cozonac pe care o folosesc de mai bine de 3 ani. Este un cozonăcel aromat, pufos și are muuultă umplutură ciocolătoasă. 

Ingrediente pentru un cozonac:

Pentru aluat:

  • 500gr de faină pentru cozonac,
  • 230-250ml de lapte călduț,
  • 10 gr de drojdie uscată (25gr proaspătă),
  • 140gr de zahăr pudră,
  • 4 gălbenușuri + unul pentru uns (la temperatura camerei),
  • 100gr de unt gras (cu 82% grăsime) la temperatura camerei,
  • 1 lingură de extract de vanilie,
  • 1 lingură de esență de portocală,
  • coaja de la o portocală bio,
  • 1 praf de sare.

Pentru umplutură:

  • 200gr de ciocolată amăruie minim 50% cacao (eu am folosit-o pe cea de la Nestle),
  • 200gr de nucă măcinată,
  • 50gr de alune de pădure măcinate.

Pentru început cernem făină și o punem la loc călduț, apoi încălzim laptele cât să nu ne ardă la deget. După ce s-a încălzit, facem o maia din drojdie, 1 lingură de zahăr, una de făină și puțin lapte. O lăsăm la dospit 10 minute. 

Pentru o distribuire uniformă a aromelor, amestecăm laptele călduț cu coaja de portocală, extractul de vanilie și esența de portocale. Într-un bol încăpător amestecăm făina cu maiaua, laptele aromat, gălbenușurile, zahărul pudră și sarea, apoi începem să frământăm aluatul. În funcție de gradul de umiditate a făinii mai adăugăm lapte sau făină, astfel încât să obținem un aluat moale și ușor lipicios. 

Frământăm aluatul aproximativ 20-30 de minute, timp în care adăugăm untul moale puțin câte puțin. După ce am frământat bine aluatul, îl acoperim cu folie alimentară și il lăsăm la dospit aproximativ o oră. 

Cât timp crește aluatul, topim ciocolata pe baie de aburi. Vă recomand să folosiți ciocolată amăruie de calitate, cu minim 50% cacao. Eu o folosesc pe cea de la Nestle. După ce s-a topit ciocolata, o amestecăm cu nuca măcinată și o lăsăm să se răcească la temperatura camerei. 

După ce a crescut aluatul, îl împărțim în 2 bucăți egale, pe care le întindem în 2 foi dreptunghiulare pe blatul uns cu puțin ulei vegetal. Întindem uniform umplutura de ciocolată și presărăm alunele de pădure măcinate. Rulăm bine foile de aluat și împletim cozonăcelul. Îl punem în tava tapetată cu hârtie de copt și îl mai lăsăm la dospit 15-20 minute acoperit cu folie alimentară, apoi îl ungem cu gălbenuș amestecat cu puțin lapte și presărăm alune de pădure pe deasupra. Eu am folosit o tavă mare de cozonac de 30cm pe 15cm. 

Nu ne rămâne decât să coacem cozonacul în cuptorul preîncălzit la 160C pentru 40-50 de minute sau până trece testul cu scobitoarea. Dacă se rumenește prea tare în partea de sus, vă recomand să puneți deasupra o tavă cu puțină apă. În ultimele 10 minute, îndepărtați tava cu apă și nu ar trebui să aveți probleme. 

După ce s-a copt cozonacul, îl lăsăm să se răcească pe un grătar, apoi după câteva minute îndepărtam hârtia de copt. Până se răcește complet, îl mutăm de pe o parte pe alta, apoi îl lăsăm „în picioare”. După ce s-a răcit, îl acoperim cu prosop de hârtie și folie alimentară, astfel se păstrează proaspăt câteva zile. 

Sper că v-am fost de ajutor cu această rețetă!

Care este desertul vostru preferat în zilele de Crăciun?

20 Replies to “Cozonac pufos cu ciocolata, nuca si alune de padure”

  1. Arata delicios! Eu anul asta voi manca panettone si tort de Craciun.

  2. Ce bine arata. Nu am facut niciodata cozonac, dar toate au un inceput.

    1. Mulțumesc! Merită să încerci.

  3. Mama mia, mereu arata demential cozonaceii tai grasunei! Asa fain! O sa incercam si noi sa adaugam alune de padure, sune bine!

    1. Mulțumesc fruumos!

  4. Am făcut si eu cozonac de cateva ori si m-am batut tare cu el. Al tau pare simplu de facut, poate incerc si eu !

    1. Merită să-i dai o șansă, se prepară super ușor.

  5. Chiar dacă cozonacul este cel care ne amintește de copilărie, mi se pare prea multa munca pentru Crăciun.

    1. Prepararea nu durează mai mult de o oră (fără dospire), deci nu e chiar atât de mult.

  6. Chiar arata delicios cozonacul tau. E super pufos.

  7. Cat de bine arata, se vede ca te pricepi la gatit.
    O sa incerc reteta ta!

    1. Mulțumesc frumos!

  8. Raluca draga mea am testat cozonacul tau ieri (de frica sa nu il gresesc de sarbatori?) deci a iesit o nebuuunie!!! Sotul mi-a zis ca nu exista sa nu il fac de sarbatori. Multumesc draga mea!!! Minunat cozonac❤️❤️❤️

    1. Ce bucurie! Mă bucur din suflet că v-a plăcut!❤️

  9. Arata delicios! Eu fac cozonacul cat mai apropae de Craciun pentru ca postesc!

    1. Mulțumesc! Și eu postesc și îl fac în Ajun!

  10. Cat de bine arata. Mereu iti ies dulciurile bine rau. Anul asta fac si eu cozonac si sper sa-mi iasa asa cum trebuie

    1. Mulțumesc frumos!

Leave a Reply to Catalina Coman Cancel reply