Tarta cu ciocolata, alune de padure si zmeura

Așa cum v-am promis pe Instagram, astăzi vreau să vă prezint rețeta unui desert absolut delicios: tarta cu ciocolata, alune de padure si zmeura. Combinația dintre ganache-ul cremos, blatul crocant și zmeura proaspătă face ca această tartă să fie desertul perfect.

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 200gr de făină,
  • 50gr de cacao,
  • 1 lingură de zahăr muscavado,
  • 150gr de unt gras (cu 82% grăsime) rece,
  • 2 linguri de alune de pădure mărunțite,
  • 50ml de lapte rece,
  • 1 gălbenuș,
  • 1 praf de sare.

Pentru ganache:

  • 400ml de smântână lichidă pentru frișcă,
  • 400gr de ciocolată amăruie (minim 50% cacao),
  • 50gr de unt gras (cu 82% grăsime) la temperatura camerei,
  • 1 linguriță de extract de vanilie.

Pentru decor: 

  • zmeură proaspătă,
  • alune de pădure mărunțite.

Pentru început ne ocupăm de aluat. Într-un bol încăpător omogenizăm făina, cacaua, alunele de pădure mărunțite, zahărul și sarea, apoi adăugăm untul tăiat cubulețe (sau dat pe răzătoarea mare) și amestecăm totul cu mâinile până obținem un aluat asemănător cu nisipul umed. Nu ne rămâne decât să adăugăm gălbenușul de ou și laptele. Vă recomand să puneți laptele treptat, deoarece este posibil să aveți nevoie fie de o cantitate mai mică, fie de una mai mare. Frământam aluatul puțin și îi dăm forma unei bile, îl acoperim cu folie de plastic și îl punem în frigider pentru 20 de minute. 

După acest timp, întindem aluatul cu ajutorul unui sucitor pe un blat tapetat cu făină (sau folie alimentară), îl punem într-o tavă pentru tartă (eu am folosit o tavă cu diametrul de 26cm) și înțepăm ușor baza cu furculița. Deasupra aluatului punem o foaie de copt și boabe de fasole, astfel aluatul nu o să crească. Îl coacem în cuptorul preîncălzit la 180C pentru aproximativ pentru 20-25 de minute, apoi îndepărtăm boabele de fasole și hârtia de copt și îl mai coacem pentru încă 5-10 minute. După ce s-a copt, îl lăsăm să se răcească complet.

Cât timp se coace aluatul, putem să ne ocupăm de ganache. Într-un bol încăpător punem bucățile de ciocolată și untul și dăm deoparte. Într-o crăticioră încălzim smântâna lichidă până aproape de punctul de fierbere (fără să dea în clocot), apoi o turnăm peste ciocolata și peste unt, amestecăm ușor și lăsăm deoparte pentru 5 minute. Astfel, ciocolata și untul se vor topi și vom obține o cremă densă, ușor lichidă. Adăugăm extractul de vanilie și amestecăm bine cât să se omogenizeze toate ingredientele. 

Nu ne rămâne decât să turnăm crema de ciocolată în crusta pentru tartă și să o dăm la frigider peste noapte. Este important să stea la rece cât mai mult timp, astfel se va închega foarte bine crema de ciocolată. A doua zi, decorăm tarta cu alune de pădure mărunțite și cu zmeură proaspătă.

            Sper că v-am fost de ajutor cu această rețetă!

            Vouă vă plac deserturile cu ciocolată?

31 Replies to “Tarta cu ciocolata, alune de padure si zmeura”

  1. Orice contine ciocolata sunt de parere ca-i minunat, dar tarta ta arata bestial.

  2. Doamne. imi ploua in gura. Arata absolut senzational. Am sa pastrez reteta, sigur fiul meu va vrea sa ii fac daca ii spun ca am gasit asa o bunatate.

    1. Mă bucur să aud asta!

  3. Arata de vis!! Ce bunatate ai facut tu aici!!

    1. Imi plac mult deserturile cu ciocolata si tarta ta arata minunat, mi-ai facut pofta cu ea.

      1. Și mie îmi plac. Mulțumesc!

  4. Super reteta! Ce ciocolata ai folosit??

    1. Arată într-un mare fel!
      Ești foarte pricepută în ale gastronomiei!

    2. Toata ciocolata amăruie rămasă de la sărbători. :)))

  5. Raluca draga,
    Eu si Stefanut al meu te anuntam ca avem deja tarta la frigider. Maine o degustam, dar sigur este sezantionala! A lins cel mic tot bolul de crema. Te pupam!

    1. Mă bucur din suflet să aud asta! Pupici!

  6. Arată minunat tarta ta! Ieri am optat pentru una din comert, tot cu ciocolată, dar cu nucă de cocos! Trebuie să încerc și eu rețeta ta!

    1. Mulțumesc! Musai să o încerci!

  7. Hello! Acum am degustat-o si este tarta cu ciocolata perfecta. Iti multumim pentru reteta!

  8. Arata senzational de bine !! Felicitarile mele !!

  9. Ce desert aspectuos. De unde ai luat tava?

    1. Aceasta este luată din Lidl, însă găsești în toate supermarketurile mari.

  10. Ador ciocolata și fructele de pădure , de unde se deduce plăcerea unei tarte cu aceste ingrediente.
    Abia aștept să testez rețeta ta!
    Mulțumesc!

  11. Foarte buna!!! Salvez si eu reteta ! Multumesc!!!

  12. Doamne cât de delicios arată ? trebuie să îl încerc și eu.

    1. Musai! Chiar merită!

  13. Arata extrem de apetisant si chiar imi doresc sa fac sa fac si eu un dulce de casa

    1. Musai să încerci această tartă! Este delicioasă!

  14. Ralu am făcut aseară aceasta tarta si a iesit DEMENTIAL. Nu a mai ramas nimic din ea. :)) Multumim pentru aceasta bunatate!!

Leave a Reply to Raluca Cancel reply