Guguluf cu Ciocolata si Portocale / Vegan Bundt Cake with Chocolate and Orange

Așa cum v-am promis pe Instagram, astăzi vreau să vă prezint o rețetă dulce, aromată, delicioasă, perfectă pentru zilele de post și pentru persoanele vegane. Este vorba despre un guguluf cu ciocolata si portocale. Zic să nu ne lungim cu vorba și să vă prezint ingredientele și modul de preparare!

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 250gr făină,
  • 300ml lapte vegetal,
  • 50ml zeamă de portocală,
  • 2 linguri de sirop de arțar,
  • 4 linguri de cacao,
  • 1 plic de praf de copt,
  • 150ml ulei vegetal (eu am folosit de cocos),
  • 1 linguriță de esență de portocale,
  • 1 linguriță de esență de vanilie,
  • coaja răzuită de la o portocală bio/netratată,
  • 3 linguri de gem de portocale (sau caise),
  • 1 praf de sare,
  • 50gr fulgi de ciocolată.

Pentru decor și glazură:

  • 100gr ciocolată amăruie,
  • 2 linguri de ulei vegetal (eu am folosit de cocos),
  • 1 linguriță de esență de portocale,
  • câteva feliuțe de portocale/clementine confiate.

Pentru început ne ocupăm de blat. Într-un bol încăpător amestecăm ingredientele uscate (faina, cacaua, praful de copt și sarea). Separat amestecăm zeama de portocale, coaja răzuită de la o portocală, laptele vegetal, siropul de arțar, uleiul vegetal, esența de portocale și esența de vanilie.

Nu ne rămâne decât să omogenizăm ingredientele uscate cu cele lichide până obținem un aluat cremos. Peste acesta adăugăm fulgii de ciocolată și gemul. Aluatul obținut se toarnă într-o tavă de guguluf unsă cu ulei și se coace în cuptorul preîncălzit la 180C pentru aproximativ 35-45 de minute. Cel mai bine ar fi să-l testați după o jumătate de oră cu scobitoarea.

Puteți să folosiți orice gem aveți la îndemână, doar să nu fie prea aromat, ca să nu dăm peste cap aroma de portocală. Merg de minune gemurile neutre, precum sunt cele din caise, piersici sau prune. Totuși, găsiți în magazinele mari gem de portocale.

Cât timp se coace aluatul, ne ocupăm de feliile de portocale (sau clementine) confiate. Într-o tigaie puneți o lingură de zahăr și apă cât să acopere baza cu 1 cm. Când încep să apară bule, punem feliile de portocale (sau clementine) și le lăsăm pe foc mic până scade siropul. Din când în când întoarcem feliile de pe o parte pe alta. După ce siropul s-a îngroșat bine (cam în 10 minute) și feliile s-au „gătit”, luăm tigaia de pe foc și o lăsăm să se răcească la temperatura camerei. Această „confiere” este una light, deoarece în rețeta clasică se pune extrem de mult zahăr și eu am vrut să evit acest lucru.

            După ce s-a copt blatul, îl lăsăm să se răcească la temperatura camerei și ne ocupăm de glazura de ciocolată. Nimic mai simplu, topim ciocolata pe baie de aburi, apoi adăugăm uleiul și esența de portocale și gata! O lăsăm ajungă la temperatura camerei și apoi putem să glazurăm guguluful și să-l decorăm cu feliile de portocale confiate.

            Această prăjitură are un blat dens și cremos, iar după ce o țineți la frigider se transformă în chocolate fudge.

PS1: Puteți să folosiți o formă diferită pentru copt, fie o tavă pentru chec, fie una pentru brioșe. Din aluatul de mai sus obțineți aproximativ 16 brioșe.

Aici aveți o poză și cu brioșe realizate din același aluat.

PS2: Pentru un plus de textură, puteți să adăugați și nuci. De asemenea, puțeți să folosiți zahăr în loc de sirop de arțar.

Sper că v-am fost de folos cu această rețetă de post!

Vouă vă place combinația de ciocolată cu portocale?

38 Replies to “Guguluf cu Ciocolata si Portocale / Vegan Bundt Cake with Chocolate and Orange”

  1. Wow, nu stiam de aceasta reteta dar combinatia de ciocolata si portocale e preferata mea

    1. Mă bucur să aud asta!

  2. Ralu asteptam cu sufletul la gura aceasta reteta!! O sa o pregatesc maine la prima ora. Te pup!!

    1. De mult am vrut sa invat sa fac ciocolata vegana homemade! Poate acum chiar ma apuc 😀 Mersi de idee!

      1. Nu este ciocolată, însă conține destul de multă. Cu drag!

    2. Mă bucur să aud asta! Pupici!

      1. Ce bine arată aceste dulciuri, foarte apetisante! ❤️ Tu oricum ai un talent nativ de a găti bunătăți.

        1. Cât ești de drăguță! Mulțumesc frumos!?

  3. Arata demential , m-ai lasar fara cuvinte. Ce ciocolata ai folosit pentru glazura??

    1. Mulțumesc frumos! Am luat ciocolata pentru deserturi de la Nestle.

  4. Nici ca puteam sa imi incep sambata mai bine . O sa fac si eu acest cake, chiar pare easy de facut. Multumim pentru reteta ,draga Raluca!

  5. Ce bine arata! Trebuie sa fie extrem de delicios!

    1. Da, chiar este tare gustos.

  6. Delicios arata. Am salvat retele pentru masa de Craciun ❤️??

    1. Yuhuu! Mă bucur să aud asta!❤️

  7. Interesanta reteta, voi tine cont de ea la urmatorul tort de facut in familie.
    Poayte inlocuiesc portocolale cu produse din trandafiri. Este trend-ul meu pe acest an 😛

    1. Sigur, poți să le înlocuiești.

  8. O sa incerc si eu reteta desi nu prea imi ies aluaturile umede si acesta include cam multe lichide.

    1. Nu este un aluat chiar umed, adică compoziția este destul de cremoasă și de densă.

  9. Arată minunat și sunt e super gustos! Un desert de post care ne aduce sărbătorile mai aproape!

    1. Așa este! Mulțumesc!

  10. Monica Ilaria says: Reply

    Nu am avut noi forma din asta, insa ne-au iesit niste briose de senzatie. Din 12 briose grasane ne-au mai ramas 2. :)) Multumim mult

    1. Mă bucur tare mult că v-a plăcut! Cu drag! Mulțumesc și eu!

  11. Mmmm, cum arată! Mi-ai făcut o poftăăă…. nu ştiu cum o să rezist până mâine!
    Ciocolata şi portocala… mvaaai ce aromă, ce combinaţie grozavă!
    Mulţumesc pentru reţetă!
    Dacă rezist, mâine mă ocup! 🙂

    1. Mă bucur să aud asta! Mulțumesc!

  12. Cat de bine arata și acest desert, e foarte reușit. ? ?

  13. Ador combinatia de portocale cu ciocolata, deci voi incerca si eu reteta ta. Arata super, super bine.

  14. Presimt ca eu și guguluful vom fi buni prieteni.???? mersi pentru rețeta, abia aștept sa o încerc ?

    1. Mă bucur să aud asta! Cu mult drag!?

  15. Nu stiu cum se face ca eu mi-am luat o forma de guguluf, dar pana acum nu am facut nimic de genul. Poate imi fac curaj sa incerc reteta ta

    1. Merită să o încerci!

  16. ce sa zic? chiar de nota 10 arata si combinatia de ciocolata cu portocale este chiar vedeta lunii, un pahar de ceai fierbinte si totul este perfect!

  17. Ce bunatate!! L-am facut de 2 ori pana acum si a avut un succes de numa. Multumim fata draga!!

    1. Yuhuu! Mă bucur tare mult ca v-a plăcut! Cu mult drag!

Leave a Reply to Raluca Cancel reply