Idei de aperitive din aluat de foietaj

Aluatul de foietaj este o minune gastronomică la casa omului, cel puțin eu așa cred. Este un aluat versatil și delicios, cu care poți să prepari o sumedenie de rețete. Astăzi vreau să vă prezint 2 variante de aperitive din aluat de foietaj, mai exact o variantă sărată, cu cremă de brânză cu somon afumat, și una dulce, cu cremă de brânză cu smochine.

Ingrediente (pentru 12-14 porții):

  • 800gr aluat de foietaj,
  • 1 ou bătut,
  • susan,
  • zahăr.

Crema pentru aperitivele dulci:

  • 200gr cremă de brânză (eu am folosit Philadelphia),
  • 2 linguri de iaurt grecesc,
  • 2 linguri dulceață de smochine,
  • smochine proaspete pentru decor.

Crema pentru aperitivele sărate:

  • 200gr cremă de brânză,
  • 2 fire de ceapă verde,
  • 4 jumătăți de roșii uscate în ulei,
  • 100gr somon afumat,
  • puțină zeamă de lămâie (după gust),
  • mărar,
  • sare,
  • piper.

Pentru început ne vom ocupa de cremele pentru aperitive, deoarece necesită puțin timp de odihnă la frigider. Pentru varianta dulce nu trebuie decât să amestecăm crema de brânză cu iaurtul și dulceața și gata! Obținem o cremă delicioasă și răcoritoare. 

Acum să ne ocupăm și de crema cu somon. Tocăm ceapa, roșiile uscate și 3 sferturi din somonul afumat în bucățele mici și de dimensiuni egale, apoi le amestecăm cu crema de brânză, mărarul, sarea și piperul. Dacă este necesar, vă recomand să adăugați și câțiva stropi de zeamă de lâmâie. 

După ce am terminat cremele, le băgăm la frigider și ne ocupăm de aluatul de foietaj. Eu l-am cumpărat, însă, dacă aveți timp și dispoziția necesară, puteți să îl preparați de la zero.

Aluatul trebuie să fie la temperatura camerei, așa este mai ușor de manevrat. Eu am întins puțin foaia și am împărțit-o în 12 pătrate de dimensiuni egale. Pentru a obține această formă de bărcuță, am decupat un pătrat mai mic în interior, fără să unesc tăieturile în 2 capete și am trecut laturile parte peste parte. Sper să mă fac înțeleasă! Dacă nu vă ajută explicația mea, puteți să găsiți pe Pinterest o sumedenie de modele.

Dacă vreți să obțineți niște coșulețe din aluat, puteți să decupați cerculețe micuțe și să le coaceți într-o tavă pentru brioșe. Și formele pentru fursecuri vă pot ajuta să creați diverse modele interesante!

După ce am terminat formele, înțepăm cu furculița baza, le ungem cu ou băut și presărăm zahăr (pe cele dulci) și susan (pe cele sărate), le coacem în cuptor preîncălzit la 180C pentru aproximativ 15-20 de minute, până devin aurii. După ce s-au copt, le lăsăm să se răcească complet.

Nu ne rămâne decât să le umplem cu delicioasele creme și să le ornăm cu smochine proaspete și fâșii de somon afumat. 

Crema de brânză este versatilă și puteți să creați o sumedenie de variante delicioase. Varianta cu bacon, parmezan și ceapă dulce este răsfăț pentru papilele gustative!

Sper că v-am fost de ajutor cu aceste idei!

Vouă vă plac aperitivele din aluat de foietaj?

29 Replies to “Idei de aperitive din aluat de foietaj”

  1. Arata senzational!! O sa gatesc si eu , avem musafiri maine deci pica la fix reteta ta!!
    Te pup si multumesc pentru minunata reteta!!

    1. Pupici! Cu mult drag!

  2. Alina Catalina says: Reply

    Zilele trecute te-am descoperit pe instagram si nu ma mai satur de retetle tale. Felicitari

    1. Mă bucur să aud asta! Mulțumesc frumos!

  3. Am avut o perioada cand eram mare fana foietaje dar n am mai mancat asa multe in ultimul timp

    1. Este bine să le consumăm cu moderație. 🙂

  4. Ador somonul afumat . O sa imi placa la nebunie combinatia asta

    1. Este o combinație delicioasă!

    2. Ce idee buna, chiar ma gandeam ce se mai poate face cu foietajul, am incercat doar dulciuri pana acum cum acest aluat.

      1. Poți să creezi o sumedenie de variante sărate. Sunt delicioase!

  5. Esti o adevarata sursa de inspiratie pentru mine. Inainte nu gateam deloc ca imi era teama ,dar cu retetele tale nu am dat gres pana acum. Iti multumesc si astept cu interes si mai multe retete!

    1. Mă bucur tare mult să aud asta! Eu îți mulțumesc pentru cuvintele frumoase!

  6. Woww foarte interesant o combinatie divina

    1. Da, ambele variante sunt delicioase.

  7. Mie imi plac tare mult foietajele, tocmai pentru că le putem prepara variat, dar și rapid, și arată într-un mare fel.

    1. Da, așa este! Sunt versatile și delicioase!

  8. Imi plac foarte mult aperitivele in aluat sau foietaj si le aleg ori de cate ori am ocazia. Le mai si prepar cateodata, ce e drept de cele mai multe ori aleg varianta semipreparata, pentru ca e mult mai rapida.

    1. Te înțeleg perfect!

  9. Imi plac dar in deplasare. Nu ma incanta sa fac acasa ceva din acest tip de foietaj. Din variantele prezeentate de tine imi place cea cu somon.

    1. Eu folosesc des acest tip de aluat, mai ales pentru plăcinte. 🙂

  10. Iubesc foietajul maxim. Il iubesc atat in combinatii dulci, cat si in combinatii sarate. N-am incercat propunerile tale pana acum

  11. Yum cat de bine arata. As vrea sa incerc varianta cu smochine!!

    1. Spor la bucătărit!

  12. Nu am mai mancat de foarte mult timp ceva cu aluat de foietaj. Mi-ai facut pofta de foietaj cu branza sarata.

    1. Și mie îmi place cel cu brânză sărată!

  13. Foarte bune retetele. Am sa incerc si eu acestea

    1. Spor la bucătărit!

  14. Aperitivele tale din foietaj arata bestial, deja imi lasa gura apa si doar ma uit la poze.

Leave a Reply to Simona Cancel reply