Musaca greceasca

Acum mulți ani, am avut ocazia să stau în Grecia mai bine de 2 săptămâni și am reușit să învăț o sumedenie de rețete absolut delicioase. Printre acestea se regăsește și musacaua cu dovlecel și vinete. Din cunoștințele mele culinare, acest preparat este original din Grecia și pot să vă spun că nu există musaca mai delicioasă ca cea grecească. 

Ingrediente:

Pentru asamblare:

  • 2 vinete;
  • 2 dovlecei;
  • 3 cartofi mari;
  • 200gr branză de capră sau feta.

Pentru sosul de carne

  • 700gr carne tocată de vită;
  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin;
  • 2 cepe;
  • 4 roșii mari sau o conservă de roșii;
  • 2 căței de usturoi;
  • 1 linguriță de cimbru;
  • 1 linguriță de oregano;
  • sare;
  • piper.

Pentru sos bechamel:

  • 600 ml lapte;
  • 70 gr faină;
  • 70 gr unt;
  • 2 foi de dafin;
  • un praf de nucșoară;
  • sare;
  • piper.

Deși rețeta originală spune că trebuie să tăiem legumele în felii și să le prăjim în baie de ulei, eu aleg să coc vinetele și dovleceii și să fierb cartofii. Mi se pare că așa musacaua este mai sănătoasă și gustul rămâne neschimbat. De asemenea, eu aleg să curăț vinetele de coajă, însă voi puteți să le lăsați cum doriți.

Începem prin a fierbe cartofii și a coace feliile de vinete și de dovlecei în cuptorul preîncălzit la 200C până devin aurii. Între timp ne vom ocupa de sosul de carne. Doamna Panayiota, de la care am învățat această rețetă, mi-a spus că sosul trebuie să fie făcut cu roșii proaspete de grădină, însă dacă nu aveți, puteți să folosiți o conservă de roșii pasate.

Sosul de roșii se prepară extrem de rapid. Într-o oală încăpătoare călim ceapa în puțin ulei de măsline extravirgin până devine lucioasă, apoi adăugăm carnea tocată, usturoiul și condimentele. Lăsăm amestecul pe foc pentru aproximativ 10 minute sau până carnea devine albicioasă, apoi adăugăm roșiile date pe răzătoare ( sau conserva de roșii pasate) și lăsăm totul să se gătească pentru aproximativ 15 minute la foc mediu. La final, adăugăm sare după gust.

Sosul bechamel este foarte ușor de realizat. Pentru început topim untul într-o crăticioară, apoi adăugăm făina și amestecăm continuu. În momentul în care observăm că făina este gătită, începem să adăugăm treptat laptele și foile de dafin. Pe tot parcursul preparării trebuie să amestecăm continuu. Se condimentează cu sare, piper și nucşoară şi se fierbe până când acesta se îngroaşă.

Tot doamna Panayiota mi-a spus că secretul acestei rețetă stă în faptul că pe deasupra se presară brânză proaspătă de capră. Așa că după ce toate sosurile sunt gata și legumele sunt coapte, nu ne rămâne decât să asamblăm musacaua. Eu aleg să pun feliile de legume aleatoriu, însă voi puteți să puneți câte un strat din fiecare.

La bază punem un strat de legume, apoi un strat de sos de carne, apoi unul de sos bechamel și tot așa până ajungem la ultimul nivel, care trebuie să fie din feliile de legume. Peste acesta adăugăm un strat generos de sos bechamel și apoi presărăm brânză de capră sfărâmițată (sau feta).

Nu ne rămâne decât să coacem musacaua în cuptorul preîncălzit la 200C pentru aproximativ 50 de minute sau până ce se formează o crustă arămie deasupra.

Ps: Dacă aveți timp, puteți să coaceți și feliile de cartofi, însă gustul mi se pare același. Totuși, feliile de vinete și de dovlecel trebuie neapărat coapte, deoarece gustul este absolut delicios!

Dacă nu vă plac vinetele sau dovleceii, puteți să le omiteți, însă stratul de branză de capră sau feta chiar nu trebuie omis. 

Sper că v-am fost de ajutor cu această rețetă!

Vouă vă place musacaua?

 

50 Replies to “Musaca greceasca”

  1. Liliana Popov says: Reply

    O reteta delicioasa ca de obicei. Eu nu o faceam cu vinete si dovlecei, insa am sa o incerc asa. Multumesc pentru reteta aceasta super.

    1. Cu mult drag! Sper să vă placă!

  2. Domne asta e o reteta super, o sa o incerc si eu. Chiar nu m-am gandit sa pun deasupra branza feta, gata asa o fac!

    1. Este super bună cu branză feta, sigur o să îți placă!

  3. Cristiana Ionela says: Reply

    Ce bine arata. Nici nu imi trecea prin cap o prezentare asa faina pentru o musaca. O sa incerc si eu varianta ta, e prea delicioasa.

    1. Mă bucur mult să aud asta! Spor la bucătărit!

  4. Superba reteta, superba fata, superbe poze!

    1. Mulțumesc frumos pentru cuvintele frumoase!

  5. Diana Ionascu says: Reply

    Asta chiar este o musaca inedita, perfecta pentru weekendurile in familie. O testez cu siguranta. Multumesc mult pentru idee!

    1. Cu mult drag! Sper să-ți placă!

  6. Musacaua este printre preferate mele, iar aceasta arata delicios, asa ca voi incerca sa o prepar si eu.

    1. Și mie îmi place tare mult! Sper să-ți placă!

  7. Doamne, Dumnezeule, ma uit aici si vad ceva mai tentant decat ultimul McChicken. Am fugit in bucatarie

    1. Ce amuzantă ești :))))))

  8. Gutu Bianca Lucia says: Reply

    Arata delicios si m-ai scos dintr-un impas, maine o fac si eu. Chiar ma gandeam ce Gates maine si voila

    1. Mă bucur să aud asta! spor la bucătărit!

  9. Eu nu sunt chiar fana, dar imi place sa gust. In schimb lui Alex cred ca i-ar placea la nebunie.

    1. Merită să o încerci, cu siguranță ți-ar plăcea.

  10. N-am m ai facut demult o musca, una greceasca niciodata, dar daca ar fi dupa mine nici nu as face-o , in schimb sotului cred ca i-ar place

    1. Fiecare face cum considera, desigur depinde și de timpul pe care îl alocăm gătitului. 🙂

  11. Sa stii ca am tot auzit de acest preparat, dar nu am reusit sa gust, nu mai zic de gatit. Oricum pare o reteta interesanta.

    1. Merită să o încerci.

  12. Eu fac musaca cu vinete dovlecei si cartofi dar nu am facut niciodata reteta asta cu sos bechamel si nici cu branza de capra. Pare foarte apetisanta.

    1. Este delicioasă, merită să o încercați!

  13. Imi place musacaua, dar o fac cu cartofi. Am încercat o singura data sa o fac cu vinete, dar nu prea mi-a placut

    1. Depinde de gusturile fiecăruia. 🙂

  14. Mie imi place musacaua desi recunosc ca nu o fac prea des din lipsa de timp. Sper ca acest aspect ssa se schimbe cat mai repede 🙂

    1. Așa este, necesită ceva timp.

  15. In urma cu ceva ani, am facut si eu musaca cu cartofi, insa varianta cu vinete si/sau zucchini pentru mine suna mult mai bine si mai sanatos.

    1. Atâta timp cât cartofii sunt fierti sau copți, rețeta este sănătoasă. Cartoful este o legumă sănătoasă, desigur consumată cu moderație. Pentru mine, musacaua fără cartofi nu prea mai este musaca, de aceea o prefer pe cea grecească, deoarece conține și dovlecei și vinete.

  16. Nu am mai mancat de mult timp musaca. Am sa incerc si eu reteta ta, cred ca super yummy!

    1. Da, este delicioasă! Sigur ți-ar plăcea.

  17. Uu ce bine arata, chiar am facut si noi recent musaca dar o alta reteta, arata foarte bine.

    1. Mă bucur că-ți place!

  18. Cuvantul provine din limba turca, dar asta nu-i decat o garantie ca este o mancare extraordinara, turcii ating perfectiunea in gastronomie.

    1. M-am documentat mai bine și cuvântul provine din limba arabă, însă musacaua a fost consemnata pentru prima dată în Grecia, deci este un preparat cu origine grecească. Au și turcii o variantă de musaca, însă conține o varietate mult mai mare de legume. Oricum, este un preparat delicios.

  19. Nu am incercat pana acum decat reteta clasica de musaca. Chiar sunt curioasa cum mi se va parea si asta. Am de gand sa o testez.

    1. Merită să o încerci, este delicioasă!

  20. Iubesc musacaua si, in mare parte, folosesc cam aceeasi reteta doar ca fara dovlecei

    1. Mă bucur că-ți place!

  21. Minunata reteta! Am facut-o ieri si s-a si terminat. De acum numai asa o fac, mai ales ca cei mici au fost incantati, iar ei chiar nu prea agreeaza legumele. Multumesc pentru aceasta reteta!

    1. Mă bucur foarte mult să aud asta! Cu mult drag!

  22. Exact asa am mancat-o si noi la greci, ma bucur ca am descoperit reteta ta! Saptamana aceasta o sa o fac!

    1. Mă bucur că vrei să o încerci! spor la bucătărit!

  23. Iubesc musacaua și dacă ar fi după mine cred ca as putea s-o mănânc zilnic. Rețeta pare ușoară și cred ca-mi voi face curaj s-o încerc și eu

    1. Trebuie sa o incerci, este delicioasă!

  24. Catalina Petre says: Reply

    Am facut reteta ta si ne-a placut maxim, numai asa o sa o fac de acum in colo. Multumim din suflet! Copiii mei au fost mega incantati, asa le mai dau legume fara sa stie. :)))

    1. Cu mult, mult drag! Mă bucur că le-a plăcut și celor mici. :*

  25. O minunatie de musaca!!!!!! Chiar ai dreptate este cea mai gustoasa. Merci pentru reteta!

    1. Mă bucur să aud asta. Cu mult drag!

Leave a Reply to Rokolla Cancel reply